7 Kasım 2018 Çarşamba

Turgut Menemencioğlu'ndan Kıbrıs Türk Birleşmiş Milletler Cemiyeti Başkanı E. M. Olgun'a






23 Mayıs 1984

Sayın E.M. Olgun,
Kıbrıs Türk Birleşmiş Milletler Cemiyeti Başkanı,
P.K. 765,
Lefkoşa,
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

Sayın Olgun,

24 Ekim tarihinde Derneğiniz tarafından özellikle 1974 yılından sonra Kıbrıs Türk tezinin Birleşmiş Milletlerde savunmasını konu alan bir konferans düzenlenmesinin ve benim bu konferansa konuşmacı olarak davet edilmemin tasarlandığını bildiren nazik mektubunuz beni çok mütehassis etmiştir. Kırk senelik meslek hayatımda 1955-1964 yılları arasında Birleşmiş Milletlerde bu teşkilat düzeyinde ve daha sonra Washington ve Londra Büyükelçiliklerinde iki önemli hükümet ilgilileri nezdinde Kıbrıs ve Anavatan Türklerinin müşterek tutumlarını savunmakla görevlendirilerek geçirdiğim yıllar hatıramda ve kalbimde en önemli yeri işgal etmektedir ve edecektir.

Ancak, bugün yep yeni ve mutlu bir safhaya ermiş olan Kıbrıs meselesinin Birleşmiş Milletlerde savunmasının bugünkü koşullara göre incelenmesi ve son derece faydalı olacak ise de, bu çalışmalarda konuşmayı yapacak ve muhtemel sualleri gerekli şekilde cevaplandıracak konuşmacıların 1974 den sonra Birleşmiş Milletlerdeki çalışmaları içinden bilen kişiler olması elzemdir. Halbuki ben 1968 CENTO Genel Sekreterliği ve 1972-78 de Londra Büyükelçiliği görevlerinden sonra altı seneden beri emekli olarak kışın İstanbul’da ve yazın Bodrum’da ikamet etmekteyim. Birleşmiş Milletlerdeki son on yıllık durumu Ankaradaki Bakanlık dosyalarından da incelemek imkanlarına sahip değilim.

Bu sebepden dolayı beni çok duygulandıran nazik davetten mazur görülmekliğimi rica ederim. İlk fırsatta Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ziyaret için esasen değerli arkadaşım Büyükelçi İnal Batu ile temasdayım. Böyle mutlu bir imkan çıktığında sizi ve Derneğiniz üyelerini de ziyaret etmek beni çok memnun edecektir.

                 En kalbi teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.


Turgut Menemencioğlu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder